Wat is een leeftijdsvriendelijk beleid?

De slogan van het initiatief Stem Ervaren is “Samen naar een leeftijdsvriendelijk beleid”, maar wat betekent de term “leeftijdsvriendelijk” en waar komt het vandaan?

 

Oorsprong

Het concept is gelanceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij beschreven Age-friendly cities and communities door 8 beleidsdomeinen aan te stippen die cruciaal zijn voor het welzijn van ouderen en hier richtlijnen rond te geven. Dit domeinen zijn

  1. mobiliteit
  2. wonen
  3. sociaal-culturele participatie
  4. respect & sociale inclusie
  5. maatschappelijke participatie
  6. communicatie & informatie
  7. gezondheid & zorg
  8. publieke ruimte & gebouwen

Nadien werd de term in veel internationale beleidsteksten opgenomen en ook in Vlaanderen zijn verschillende organisaties en gemeenten aan de slag gegaan met het concept. Kortom houdt een leeftijdsvriendelijke omgeving in dat iedereen, ongeacht de leeftijd, kan deelnemen aan maatschappelijke activiteiten en met respect behandeld wordt.

 

Gunstig voor alle leeftijden

Belangrijk om op te merken is dat leeftijdsvriendelijke omgevingen niet enkel positief zijn voor ouderen, maar gunstige effecten kunnen bieden voor iedereen ongeacht diens leeftijd. Een voorbeeld hiervan is het voorzien van vlakke en brede voetpaden. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een vlotte doorgang voor rolstoelgebruikers, maar dit is ook nuttig voor personen met kinderwagens. Een leeftijdsvriendelijke omgeving staat dus voor de inclusie en participatie van iedereen.

 

Gent eerste erkende Vlaamse  ‘leeftijdsvriendelijke stad’

Als eerste stad in Vlaanderen is Gent erkend als ‘leeftijdsvriendelijke stad’ door de Wereldgezondheidsorganisatie. Om de erkenning te krijgen, moet een stad maatregelen nemen op de 8 eerder vermelde domeinen. In de beleidsnota ‘Gent, leeftijdsvriendelijke stad’ nam Gent de nodige maatregelen om de erkenning van de WHO binnen te halen.

Scroll naar boven