Het belang van de inclusie van personen met een beperking

Onbegrensd LM onderschrijft de dertig aanbevelingen voor een lokaal en inclusief beleid. Daarom stimuleren we ook de burgeremancipatie, want burgers kunnen wegen op de partijprogramma’s en op het beleid door bijvoorbeeld memorandum op te stellen.

Als organisatie voor personen met een beperking willen wij zoveel mogelijk personen met een handicap laten deelnemen aan de verkiezingen. Waarom geen parlementsleden met een beperking? Men zegt toch altijd dat het parlement een afspiegeling moet zijn van de maatschappij, daar horen dus ook mensen met een handicap bij. Daarom pleiten we ervoor dat:

 • Alle politieke partijen bekwame personen met een handicap op verkiesbare plaatsen zetten op hun kieslijsten.
 • Dat er voldoende media aandacht en communicatie besteed wordt aan kandidaten met een beperking.
 • Dat er naast het campagnebudget ook een extra budget voorzien wordt voor zaken die te maken hebben met de handicap (bijvoorbeeld voor tolken bij doofstomme kandidaten).

Wij pleiten ook voor een algemene toegankelijkheid voor de verkiezingen door:

 • Te kunnen stemmen in alle stembureaus binnen een regio (b.v. binnen de stadsring) zodat men niet vastzit aan één bepaald stembureau.
 • Stembureaus volledig toegankelijk te maken, zowel wat gebouwen betreft als de manier van stemmen. (stembrief in braille, elektronisch stemmen met oortjes, …)
 • Actieve burgerparticipatie door bijvoorbeeld bijeenkomsten in de wijken, zorgbuurten ect…

Jean-Pierre Roos
Coördinator Onbegrensd LM
www.onbegrensd-lm.be

3 gedachten over “Het belang van de inclusie van personen met een beperking”

 1. Een persoon dat in een rolstoel zit of met een rollator rondwandeld. Nodig als mobiliteitskandidaat.
  Voorbeeld : in Asse zijn de voetpaden dikwijls te hoog, zodanig dat je hulp nodig hebt, enz. om die dingen aan te kaarten en nog andere …

 2. het is echt nodig van personen met een handicap in de politiek te laten deelnemen en alle problemen te laten aankaarten
  zij weten het best hoe het is om te gaan met een rollator of rolstoel. ga daarmee maar eens op straat.
  als je pijn hebt en dan nog, ik weet niet hoe ver, moet stappen om vb. van de parking tot aan het ziekenhuis te geraken of bij de dokter, enz. …

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven