Hoe wordt er in jouw gemeente gestemd?

Midden jaren ’90 is het elektronisch stemmen stap voor stap ingevoerd, maar toch zal er in meer dan twee derde van de Belgische gemeenten nog met potlood en papier gestemd worden. In Vlaanderen is het min of meer evenredig verdeeld, in 159 van de 300 Vlaamse gemeenten zal digitaal gestemd worden. In het Brussels geweest is dat het geval voor alle gemeenten, terwijl er in het Waals gewest overal op papier gestemd zal worden.

Benieuwd hoe je in jouw gemeente moet stemmen? Dan kan je dat terugvinden in het overzicht op de website over de verkiezingen van de FOD Binnenlandse Zaken. Heb je bij de vorige verkiezingen met potlood en papier gestemd en woon je nog in dezelfde gemeente? Dan is de kans zeer groot dat dat voor de komende verkiezingen opnieuw het geval zal zijn. Enkel de inwoners van Sint-Genius-Rode en van Sint-Pieters-Leeuw zullen voor het eerst elektronisch kunnen stemmen.

Moet je in jouw gemeente elektronisch stemmen en voel je je daar onzeker bij? Dan kan je op de website over de verkiezingen een introductiefilmpje bekijken en een stappenplan downloaden. We steunen bij Vief ook de oproep van de Vlaamse Ouderenraad om digitale drempels weg te nemen door bijvoorbeeld een oefensessie met een stemcomputer te organiseren. Neem dus zeker contact op met de dienst “Bevolking” van jouw gemeente om dit na te vragen als je hier belangstelling voor zou hebben. Mogelijk is het al voorzien of wordt het ingepland als er voldoende interesse is.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven