Grijs aan zet in 2024?

Er is recent in de media discussie geweest rond het feit dat verschillende politieke partijen hun oudgedienden optrommelen om op de lijst te staan. Maar is het louter om hun bekendheid te doen of willen partijen ook echt rekening houden met de ouderen? Naar aanleiding hiervan kroop Geert Messiaen, voorzitter van Vief Roeselare, in zijn pen om zijn indruk hierover neer te schrijven voor onze blog.

Oudgedienden, oud-parlementairen uit de politiek, zullen zich kandidaat stellen bij de komende verkiezingen in 2024. Is daar iets mis mee? Is dit politieke nostalgie?

Persoonlijk kijk ik in het jaar 2024, het jaar van de federale, regionale en lokale verkiezingen, bijzonder uit naar de benadering van alle partijen t.o.v. de generatie babyboomers, zeg maar protestgeneratie. Het gaat mij niet over het terughalen van oud-politici, maar ik ben vooral benieuwd naar de thema’s over ouderen die zullen behandeld en benaarstigd worden en in de picture zullen geplaatst worden in de vele partijprogramma’s. Tot op heden is het hierover bijzonder stil.

Weet wel, de vergrijzing zet zich door en wordt meer en meer een belangrijke groep in de maatschappij. De vergrijzing draait op turbosnelheid, de tsunami neemt toe. Ouderen zijn onmisbaar en bijzonder nuttig voor de maatschappij en vormen een belangrijk segment in onze samenleving. Naar ouderen moet geluisterd worden.

Benieuwd of de vergrijzing aangegrepen zal worden als een “politieke” kans in het verkiezingsjaar 2024. Ik heb een droom, nl. de oprichting van een politieke partij van en voor ouderen die deelneemt aan de verkiezingen, want met de aanhoudende vergrijzing moeten ouderen een duidelijke stem krijgen in het maatschappelijk leven. En hoe kan dit beter gerealiseerd worden dan op het politieke forum actief te zijn? Niet als lijstvulling maar met verkiesbare plaatsen.

Grijs aan zet mag in het verkiezingsjaar geen ijdele roep of kreet zijn, maar werkelijkheid worden. Want ook in 2024 zal de ouderenzorg verder moeten worden hertekend. Want een visie en ontwikkeling rond ouderenbeleid op korte, middellange en lange termijn ontbreekt nog steeds op alle bestuursniveaus.

Samen sterk.

Geert Messiaen
Voorzitter Vief Roeselare

1 gedachte over “Grijs aan zet in 2024?”

  1. Pingback: Oudere politici op kieslijsten: positief of problematisch? – Stem Ervaren

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven