Brochure “Ouderen weten raad” van de Vlaamse Ouderenraad

De gemeenteraadsverkiezingen zijn een scharniermoment voor inspraak in de gemeente en ook een uitgelezen kans om het belang van lokale ouderenraden en ouderenparticipatie extra in de verf te zetten. De Vlaamse Ouderenraad maakte daarom een gloednieuwe brochure voor leden van ouderenraden, ambtenaren en schepenen. 

Aan de hand van een twintigtal gesprekken met lokale ouderenraden uit diverse steden en gemeenten, krijg je inzicht in uitdagingen waar ze soms tegenaan lopen. Daarnaast reiken ze ook heel wat handvatten aan om drempels aan te pakken. De brochure moedigt ambtenaren en schepenen aan om de huidige participatiekanalen in de stad of gemeente te evalueren en ze toont welke ondersteuning ouderenraden kunnen bieden aan het lokaal beleid.

Je kan de brochure online lezen of downloaden op de website www.ouderenraden.be. Op de pagina vind je ook heel wat extra voorbeelden, want niet alle interviews konden volledig in de brochure opgenomen worden, en de website bevat nog heel wat nuttige informatie voor (leden van) ouderenraden.

Wil je niet enkel inspiratie opdoen, maar ook écht aan de slag gaan in je eigen gemeente of stad? Wil je ouderenbeleidsparticipatie meer op de kaart zetten? En wil je bovenal de lokale politieke partijen meer bewust maken van de beleidsparticipatie van ouderen? Dan is er goed nieuws, want voor lokale ouderenraden heeft de Vlaamse Ouderenraad nog iets extra gelanceerd. Om het gesprek met de lokale politieke partijen op te starten in aanloop naar de verkiezingen van 2024, ontwikkelden ze een engagementsverklaring.

 

De engagementsverklaring legt heel helder het belang van ouderenraden als essentiële schakel in het lokaal ouderenbeleid uit. Bovendien kan je de engagementsverklaring laten ondertekenen door lokale politieke partijen. Op die manier bewijzen de partijen dat ze belang hechten aan inspraak van ouderen, en engageren ze zich  om acties te ondernemen die de stem van ouderen structureel laten weerklinken. Je kan deze downloaden via dezelfde link als de brochure.

Scroll naar boven