Het initiatief Stem Ervaren motiveert ouderen om hun stem uit te brengen bij de lokale verkiezingen die plaatsvinden op zondag 13 oktober. Er wordt dan gestemd voor de gemeenteraad, de provincieraad en in stad Antwerpen voor de districtsraad. Door het decreet ‘Versterking lokale democratie’ zijn er enkele zaken gewijzigd. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat er geen opkomstplicht meer is. Er wordt verwacht dat een groot deel van de bevolking, waaronder de ouderen, hun stem niet zullen uitbrengen. We zetten vijf redenen op een rijtje waarom het toch belangrijk is om te gaan stemmen.
- Stemmen is een recht
Ondanks dat de opkomstplicht niet langer geldt voor de lokale verkiezingen, heb je nog wel stemrecht. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet altijd geweest. Het algemeen enkelvoudig stemrecht is pas ingevoerd in 1948 en was het resultaat van een lange geschiedenis van sociale en politieke strijd. Het stemrecht waarbij burgers mee de verkiezingsresultaten bepalen vormt de kern van onze democratie. Door te stemmen draag je eveneens bij aan de toekomst van onze samenleving. Door je stem uit te brengen, eer je die strijd voor het stemrecht en verzeker je dat jouw stem wordt gehoord in het democratische proces.
- 65+’ers zijn meer dan een kwart van de kiezers
65-plussers zijn een grote demografische bevolkingsgroep. Momenteel is 21% van de Vlaamse bevolking 65 jaar of ouder, dat is meer dan 1 op 5. Dit cijfer zal de komende jaren enkel nog stijgen. Het is belangrijk dat de verkiezingsuitslag een weerspiegeling is van de voorkeuren en meningen van de diversiteit van de bevolking. Dan kan men spreken van een representatieve uitslag. Dit geldt ook op vlak van leeftijd, waardoor het belangrijk is dat een aanzienlijk deel van de ouderen gaat stemmen. Als je kijkt naar de kiesgerechtigden, zie je dat 27% van de kiesgerechtigde bevolking ouder is dan 65 jaar, dat is meer dan 1 op 4. Door je stem uit te brengen, zorg je ervoor dat de stem van de ouderen meer vertegenwoordigd is wat leidt tot een meer representatieve verkiezingsuitslag.
- Lokaal beleid beïnvloedt het dagelijks leven
De lokale verkiezingen, meer specifiek de gemeenteraadsverkiezingen, zijn van groot belang omdat de lokale besturen en het daaruit vloeiende beleid directe invloed hebben op het dagelijks leven van de inwoners.
Enkele gemeentelijke bevoegdheden zijn openbare werken, sociale bijstand, ordehandhaving, huisvestiging, onderwijs, sociale activiteiten… Het lokaal beleid bepaalt hoe deze diensten georganiseerd worden en toegankelijk gemaakt worden. Omdat lokale besturen dichter bij de burgers staan, kunnen ze beter inspelen op de specifieke noden en zorgen van ouderen in de gemeenschap. Door je stem uit te brengen kan je kiezen voor een beleid dat aansluit bij de noden en behoeften uit jouw eigen leven.
- De voorkeurstemmen hebben grotere en directere invloed
Een andere nieuwigheid deze lokale verkiezingen is dat de lijststemmen niet meer zullen verdeeld worden over de kandidaten. De lijststemmen zullen enkel nog tellen als stem voor de partij. De voorkeurstemmen, de stemmen op specifieke kandidaten, zullen dus een grotere rol spelen. Als een kandidaat genoeg voorkeurstemmen krijgt, kan die een zetel in de gemeenteraad veroveren, zelfs als die kandidaat op een lage plaats op de lijst stond. Dit geeft de kiezer meer invloed om specifieke personen in de raad te krijgen, los van de volgorde die de partij zelf heeft vastgesteld. Door je stem uit te brengen, kan je meer druk uitoefenen op wie er daadwerkelijk verkozen wordt.
- Niet stemmen is een verloren kans
Tot slot is het niet uitbrengen van je stem een verloren kans het beleid te beïnvloeden. Elke stem die niet wordt uitgebracht, betekent dat anderen beslissen hoe jouw gemeente wordt bestuurd, zonder dat jouw mening wordt gehoord. In een democratie telt elke stem en door niet te stemmen geef je jouw inspraak weg en zal er dus geen rekening mee gehouden worden. Door je stem uit te brengen zorg je ervoor dat jouw stem invloed heeft en dus niet verloren gaat.